Zöld óvodánk

 

zold_ovoda2006 óta viseljük a Zöld óvoda kitüntető címet, melyet 2014-ben harmadik alkalommal nyertünk el. Nevelési programunkhoz tartozó környezeti nevelésben ezért hangsúlyozottan van jelen a környezettudatosságra nevelés, pedagógusaink pedig hasonlóan gondolkodnak a fenntarthatóságról és a fenntarthatóság pedagógiájáról. Emellett az óvoda teljes felnőtt közössége pozitív mintát nyújt a környezettudatos magatartásra, az egészséges életmód szokásainak megalapozására, hiszen valamennyien azt valljuk, hogy egészséges gyermek, csak egészséges környezetben nevelődhet.

Környezeti nevelésünk maga az óvodai élet. Valljuk, hogy a legfontosabb ismeretek a gyermek számára közvetlenül a természeti és társadalmi környezetből származnak, ezért ha már az óvodába lépéskor megfelelő érzelmek keletkeznek a gyermekben, akkor az óvoda környezetbarát, természetszerető kisugárzása jelentősen erősíti a gyermek szociális érzékenységét, én tudatának alakulását, gondolkodását, viselkedését a körülötte lévő világra csodálkozásban. Az óvoda épületen belül törekszünk az energiatakarékosságra, vigyázunk a vízre, a levegőre, az energiára. Víz melegítésére napelemes áramforrást, azaz napkollektort alkalmazunk. Fűtési rendszerünk környezetbarát. A hulladékok kezelése és felhasználása az egész óvoda területén szelektíven történik.

Külön gyűjtjük a papírt, a műanyagot, az ételmaradékot és egyéb szerves hulladékot. Természetesen a veszélyes hulladék (elem, fáradt olaj) tárolása és elszállítása is megoldott. A hulladékainkat számos alkalommal újrahasznosítjuk. A szülők segítségével egész évben gyűjtjük a papír, illetve műanyag hulladékokat, amit újrahasznosítás céljára elszállítanak tőlünk. A nagycsoportos óvodásokkal rendszeresen körbejárjuk a település útjait, és felszedjük az eldobott hulladékokat. Az összegyűjtött szemetet szétválogatjuk, majd a kihelyezett hulladékszigeteken elhelyezzük. Ezzel is tudatosítjuk a gyermekekben a szelektivitás fogalmát.

A természet egy darabja mindenhova becsempészhető. Óvodánk berendezései természetes anyagból készültek, egyszerűek és praktikusak, így már ezzel is segítjük gyermekink környezetbarát szemléletmódjának kialakulását. Csoportszobáinknak egyéni hangulata van, amelyeket sok-sok növénnyel, élősarokkal, a természetből származó „kincsekkel” díszítünk. A csoportszobák élősarkaiban a növények mellett kisállat gondozására, és annak életmódjának megfigyelésére is lehetőség van. Növényekkel gazdagon díszített óvodai csoportszobáinkban mindig csírázik, hajt, zöldell valamilyen növény. Gyermekeinkkel együtt rendezzük az udvart, ültetünk virágot. Kiemelten foglalkozunk a madárvédelemmel, madármegfigyeléssel, a madarak etetésével.

Letölthető dokumentumok:

bazisovoda4

Heti Étrend

Zárt Facebook csoportunk